Az együttesről

Az Idegbohóc metál- és paródiaegyüttes, a legagyamentebb zenékkel.

Az Idegbohóc 2006-ban, Veszprémben alakult; eredetileg két taggal, Búcsú Dáviddal (gitár) és Szalai Ádámmal (ének). A banda eredeti neve ebből kiindulva Búcsú-Szalai Rockband volt, de hamarosan Szalkai Balázs (szintetizátor) is csatlakozott, így Búcsú-Szalai-Szalkai Rockbanddé egészítve ki a csapatot. Rácz Gábor (basszusgitár) 2007-es színre lépésekor Búcsú-Szalai-Szalkai-Rácz (BSSR) Rockbandként folytatták rövid ideig, majd 2008-ban nyerte el végső nevét a formáció: ez a név pedig az Idegbohóc lett. 2015-től kezdve alkalmankénti komolyabb próbákkal igyekezett az együttes felkészülni egy potenciális fellépésre, amelynek során a tagok két csoportra bomlottak: akik a fellépésben és a próbákban részt vettek, illetve akik csak alkotó tagként kívántak megmaradni az együttes berkein belül. Az esetleges fellépésekhez így új tagok toborzására volt szükség, amely sikerrel zárult, azonban bizonyos komplikációk miatt a próbáknak szünetelniük kellett. Napjainkban azonban új lelkesedés és elhatározás övezi az Idegbohóc életét, és ismét fellángolt a szenvedély az élő zenei fellépésekre való felkészülésre.

Az Idegbohóc az abszurd metálzene hazai stílusteremtője, de emellett időnként más műfajok irányába is tesz kitérőt, legfőképpen paródia jelleggel, úgy mint: country, pop, rap, disco, electronikus, mulatós stb.

Oldalunkról otthoni hallgatásra minden számunk ingyenesen letölthető, de minden jogot fenntartunk.

Fellépő tagok

Szalai Ádám

Ének

Nem kifejezetten megasztárhang, de nem is a tiszta, inkább a vicces / metál éneklés a kenyere. Többféle embert tud parodizálni, lásd pl. Keresztapa, Charlie, Dopeman, stb. például még Cseh Tamás is, még mielőtt meghalt, de most kegyeletből nem csinálunk belőle viccet. Pitbull-lecsó blogunkon általában ő írja a paródiákat, ő csinálja az Alpári Garfieldot és a Faszlámák kalandjait, Ponty felügyelőt, meg még pár dologért felelős. Dalok írásánál is az abszurd, agyament dolgokat szereti és a paródiákat, ezekkel szokott előhozakodni. Színészi játéka és arcmimikája is említésre méltó (lásd Mondóka). A médiában a "nem focista" Szalai Ádámként híresült el, illetve illették még a "trollkirály" és a "mestertroll" megnevezésekkel is.

Búcsú Dávid

Szólógitár

Alapriffeket és szólókat játszik, szereti az agyament dolgokat, ő általában az igényességet és részletességet a végletekig forszírozná, de aztán kompromisszumokat kötünk idő és lehetőségek hiányában. Szereti a horrorisztikus dolgokat is, pl Zombik tánca szövegéért ő a felelős. Pitbull-lecsón ő írja általában a saját kútfőből merített verseket, amikben sokszor nagyon érdekes képeket talál ki és vegyít. A legtöbb fárasztó szóviccért is ő okolható - lásd a Cián című számot a Teasütemény albumon. Otthon van a programozásban és 3D modellezésben is.

Bécsi Zoltán

Dob

Zoli a nyugalom tengere, kivéve, ha dobol, mert akkor nagyon odateszi magát. A popkultúrát és a tömegmédiát viszont annyira utálja, hogy még papírzacskóval a fején sem lenne hajlandó fellépni egyetlen tehetségkutatóban sem.

Kázsmér Krisztián

Basszusgitár

Metál Jézus - a vizet kiszereléstől függetlenül kannásborrá változtatja.

Alkotó tagok

Szalkai Balázs

Szintetizátor (dob) / ének (alkalmanként)

Korábban nem állt rendelkezésre igazi dob, így abból dolgoztunk, amink volt. Amúgy nemcsak a dob, hanem pl. az orgona és a további aláfestő részeket is ő játssza, néhány számunkhoz pedig Fruity loops-ot használunk. (Pl. Dopeman-paródia). Pár líraibb részt ő énekel, mert zenei képzettsége és tehetsége révén tisztán tud énekelni. Hörögni és parodizálni viszont kevésbé, bár azért néha azzal is próbálkozik. A zene mellett otthon van még matematikában, fizikában és informatikában, ahol számos szakmai sikert tudhat a háta mögött. Számaink tekintetében ő általában az igényességet nem forszírozza túl, de zeneileg nagyon jó, virtuóz dolgokat tud kitalálni. Pitbull-lecsón ő felelős a legtöbb hírért, aforizmáért, gondolatért.

Rácz Gábor

Basszusgitár

Korábban inkább csak beugró basszusgitáros volt, de az újabb albumokon már komoly szerep jutott neki, és bár a legtöbb klipben nem látható, a Halálpálcában már ő is szerepelt. Igazi kemény rocker amúgy, hosszú haj, cigi, pia, A Pitbull-lecsónak viszont ő nem szerkesztője.